İÇLİ KÖFTE...




Bu bloğu açtığımdan beri bir felsefem var.

Uygulayıp yemediğin tarifi koymam.

Neden mi? İnsanlar güvenip yapıpta malzemelerini çöpe atmasınlar diye.

Bu işin ustası olanlar var elbette ama benim gibi illa kendim öğreneceğim diyenlerde çoktur. Sayısız deneme yapıp (tarif eksik demiyorum) tutturamayanlardan biriydim. Bu tarifi bulana kadar.

Eksiksiz uygularsanız tam kıvamında oluyor.

İÇLİ KÖFTE...

Malzemeler,

Hamuru için,
  • 500 gr köftelik bulgur
  • 500 ml kaynar su
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, kimyon, karabiber
İç harç,
  • 300 gr yağsız kıyma
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı kırışmış ceviz içi
  • Tuz, karabiber
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
Kızartmak için 1/2 lt sıvıyağ

Hazırlanışı,

Bulgur, kaynar su ile ıslatılır. 1 saat kapağı kapatılıp bekletilir. Yayvan bir tepsiye alınır.

Yumurta, tuz, karabiber, kimyon, biber ve domates salçaları eklenir. Ara ara su ilave edilerek İyice yoğurulur ( 20 dk. en az) üzeri kapatılır 20 dk. bekletilir.

Sıvıyağ ve kıyma tencereye alınır. 15 dk. ara ara karıştırılarak pişirilir. Üzerine ince doğranan soğanlar eklenir. 10 dk. daha pişirilip üzerine tuz karabiber ve ceviz eklenir iyice karıştırılır. Ocaktan alınıp soğutulur. 

Şekillendirme için limon sıkacağı ters çevrilir düz durabileceği bir zemine yerleştirilir. İçine buzdolabı poşeti serilir. Bulgurla yoğurduğumuz harç içine koyulup ortası oyularak inceltilir. Kıyma koyulur. Ve  kapatılır. Ters çevirip çıkartılır.

Bulgurlu harç bitene kadar işleme devam edilir.

Derin bir tencerede sıvıyağ kızdırılır. İçine içli köfteler atılır 5 dk. önlü arkalı kızartılır.

Havlu kağıt üzerine alınır yağı süzdükten sonra servis edilir.

Afiyet olsun.


2 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Rahmetli annem de yapardı, o zamanlar yıllar önce tabii et yiyordum, vejeteryan olmamıştım henüz:)))çok severdim, o yapardı, ben de haşlar ve yumurtalı, una bulayıp kızartırdım. Hiç unutmam bir anım hep aklıma gelir:

1987...kızkardeşim hamile, canı çeker yapamaz diyerek annem akşam yaptı içli köfteleri, ben de sabahtan kızarttım, biz Üsküdar, kızkardeşim ta Yenibosna'da, dolmuş, vapur, taksi derken...takside unuttuk hepsini koca bir tencere ve yoldan geçen taksi olduğundan bulmamız imkansızdı, annem bana çok kızdı haklı olarak:( yere koymuştum kucağıma koysam unutmazdım:( kısmet değilmiş hiçbirimiz yiyemedik o gün o köfteleri ama kim yediyse de helal ettik, helal olsun:))

Elinize sağlık,

tahayla yeni hayat dedi ki...

Annenize Allah rahmet eylesin. O'nun ki gibi lezzetli değildir benim ki. Anneler her şeyin en güzelini yapar. Haşlandıktan sonra yumurtalı una bulandığını bilmiyordum. En kısa zamanda bunu da deneyeceğim. Sevgiyle kalın :) bücürükveben